Kaymakam Adaylığı Sınavı Hakkında

1. İİBF mezunu kaymakam olabilir mi?
2. Kaymakamlık sınavı hakkında bilgiler.
3. Kaymakamlık Sınavı konu dağılımı nasıl olmaktadır?
4. Kaymakam Adaylığı Sınavında hangi kaynaklara başvurulmalıdır?
5.  Kaymakam Adaylığı Sınavına çalışma stratejisi nasıl olmalıdır?
    
    Zannediyorum çoğu Kamu Yönetimi bölümü  okuyanların karşılaştıkları tepkilerden biri  "Vali mi olacaksın şimdi sen?" sorusudur. Bu soru sonrasında açıklama yapma gayreti içinde olmayanımız yoktur herhalde..


     Bende aynı bölüm öğrencisi olarak daha üniversiteye girerken  laf arasında olsa da ideallerimden biriydi Kaymakam olmak. Üniversite bitti sınavlar geçildi ama herkesin malumatı olan birkaç mevzudan dolayı "nihai başarı listesi" nde olamadık.(P37 96 puan ile 3. olmama rağmen)


    Yazının amacı bazı yukarıda belirttiğim ortak sorularınıza cevap vermektir. 
  


Sınav Konu Dağılımı

2014 Eylül (Test Usulü) :
 
Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi: Türkçe (18),  Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (4), 
Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı (4)  Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları 4) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan, 
Alan Bilgisi Testi : Anayasa Hukuku (15), İdare Hukuku (14), Türkiye’nin İdari Yapısı (8), Türkiye’de Mahalli İdareler (5), Ekonomi (8) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır. 

2015 Mayıs  (Açık Uçlu:adayların kendisinden istenen bir konuda uzun ya da kısa bir metin yazmasına, verilen problemleri yazarak çözmesine ya da verilen sorulara uzun veya kısa, yazılı cevaplar vermesine dayanan açık uçlu sorular)

Genel Yetenek ve Genel Kültür (%40): Türkçe (%15), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (%5), Türkiye’nin Sosyo-ekonomik Yapısı (%10) ve Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (%10) ile ilgili sorulardan, 

Alan Bilgisi (%60): Anayasa Hukuku (%10), İdare Hukuku (%20), Türkiye’nin İdari Yapısı (%8), Türkiye’de Mahalli İdareler (%7), Ekonomi (%15) ile ilgili sorulardan 


Kaynak Önerisi ve Çalışma Şekli:

Türkçe; Çoğunluk olarak paragraf, yazım yanlışı, noktalamadan geliyor. Dil bilgisi sorulmuyor. Paragraf sorularının zaman almasından korkmayın zaten diğer sorular kısa net bilgiler istediği için hayli zamanınız olacaktır.

İnkılap: Bilgi soruları içeriyor. III. Selim'den 1940 a kadar kapsayan olaylara göz gezdiriniz. Hayli ezber isteyen bir başlık İlkeler, İnkılaplar, Kurtuluş Savaşı süreci..

Türkiye'nin Sosyo Ekonomik Yapısı: Tüik verilerini inceleyin; vergilerle ilgili bilgiler vb. Coğrafya da ki Sosyo-Ekonomik yapı konu ile bağdaşık ancak biraz daha düzeyli sorular geliyor.

Türkiye'de Demokratikleşme ve İnsan Hakları: Aynı isimle kitaplar mevcut ancak para vermeyiniz. İçerik olarak anayasal belgeler, Türk Anayasa Tarihi, Temel Hak ve Hürriyetler, İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Bireysel Başvuru, Dilekçe Hakkı vb. konulara çalışmalısınız. 

Anayasa Hukuku: Kemal Gözler- Anayasa Hukuku Dersleri kitabı (şahsi önerimdir kendinze göre farklı kaynaklara başvurabilirsiniz çoğu kitap aynı konuları işliyor sadece tarzı farklı)

İdare Hukuku: Kemal Gözler- İdare Hukuku Dersleri kitabı (şahsi önerimdir, çoğu kişi sıkıcı ve ayrıntılı buluyor ama bence bu sınav ve hakimlik sınavı için ideal içerikte)

Türkiye'nin İdari Yapısı: 3046, 3056, 3152, 5442 ve benzeri kanunlara göz gezdirilmeli. Farklı bir kaynağa gerek yok. Zaten İdare Hukuku konu anlatımlısında "Devlet Teşkilatı" başlığında bu konu işlenmektedir.

Türkiye'de Mahalli İdareler: 442 Köy Kanunu, 5216 BŞB Kanunu, 5393 Belediye Kanunu,5302 İl Özel İdaresi Kanunu. Kanunları karşılaştırarak okuyunuz hangisinde ne var ne yok şeklinde aynı anda belediye ve özel idare ve bşb yi karşılaştırınız. İdare Hukuku konu anlatımlısında "Yerinden Yönetim Kuruluşları" başlığı altında konu işlenmektedir.
  
Ekonomi: Mikro makro para bankadan gelme ihtimali yüksektir. Ancak içerik olarak çok geniş bir konudur.  İhtiyaç konu anlatımlıları yeterli içeriğe sahiptir.





Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Actualtr | Gerçek | Haberler
Copyright © 2011. Kpss Görsel Eğitim - All Rights Reserved
Template Created by en yeni Published by Güncel
Proudly powered by Blogger