Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı Hakkında; Genel Bilgi ve Öneriler

     Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavına hangi puan türlerinden başvurulur? Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavında hangi konulardan soru çıkmaktadır? Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavı uygulaması nasıl olmaktadır? Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavı konuları için kaynak önerileri? Vergi Müfettiş Yardımcısı ne kadar maaş almaktadır?
 
Muhtemel puan türleri; KPSSP40, KPSSP54 ve KPSSP57
 
Sınav Şekli Ve Konuları 
   
     Vergi Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı yazılı ve sözlü olarak yapılır. Sınavda, adayların mali, hukuki, iktisadi olayları değerlendirmelerini, tartışmalarını, yorumlamalarını ve sorunlara çözüm yolları önermelerini sağlayacak sorulara da yer verilebilir. Sınav konuları aşağıdaki gibidir:
  • MALİYE: Maliye Teorisi ve Maliye Politikası, Vergi Teorisi ve Türk Vergi Sistemi, Kamu Maliyesi.
  • İKTİSAT: Mikro ve Makro İktisat, İktisadi Düşünceler Tarihi, Para Teorisi ve Politikası, Türkiye Ekonomisi, Uluslararası İktisat ve İktisadi Kuruluşlar.
  • HUKUK: Anayasa Hukuku, İdare Hukukunun Genel Esasları ve İdari Yargı, Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemeleri Usulünün Genel Esasları, Medeni Hukuk (Aile Hukuku ve Miras Hukuku hariç), Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku (Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku hariç).
  • MUHASEBE: Genel Muhasebe, Şirketler Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi.
En son yapılan sınav klasik yapılmıştır. İki gün süren ve toplam 4 oturumdan oluşan sınav. Yaklaşık 14 saat sürüyor.
Muhasebe: Monografi (50) ve diğer sorular (4-4,5 saat) [İlhan Kılıç öneriliyor]

  
Hukuk    :   Yaklaşık 5 soru  (3-3,5 saat)
     Maddeli konulara ağırlık verilmelidir. Anayasa, İdare küçük boy Kemal Gözler kitabı, Borçlar ve Medeni için İhtiyaç veya herhangi bir yayınevinin konu anlatımlı kitabı, Ceza için Kanun, Ticaret Hukuku için slayt( mail atarak temin edebilirsiniz), CMK (özel not mail atabilirsiniz)


Maliye    :  Yaklaşık 5 soru   (3-3,5 saat)
     İhtiyaç veya Murat yayınlarının konu anlatımlı kitapları yeterlidir.
İktisat     :  Yaklaşık 5 soru (şıklı olabilir) (3-3,5 saat)  [Mundell-Fleming modeli muhtemel sorudur]
     Mahfi Eğilmez'in blogunu kesinlikle takip edip geçmiş yazılarını okuyunuz. (özellikle ikiz açık, üçlü açmaz, orta gelir tuzağı, )

Diğer klasik sınavlara nazaran daha kaliteli sorulardan oluşuyor. Hele ki Muhasebe'de monografi hayli zorluyor. Klasik sınav olduğu için bolca soru çıkartarak ve cevaplayarak çalışınız. Sadece okuma yapmak yeterli olmayabilir.

Maaş; 2014 yılı için 3.249 ( tazminatlar hariç)
Yetki Verilmesi;  Fiilen 18 ay çalıştıktan sonra yetki sınavına tabi tutulur. Sınav sonucuna göre yeterli görülenlere re'sen inceleme, teftiş ve soruşturma yetkisi verilir. Yetki sınavında başarılı olamayanlar 3 ay sonra tekrar sınava tabi tutulur. Bunda da başarısız olanlar memur kadrolarına atanır.
Yardımcılık süresi; Fiilen 3 yıl çalışmak ve performans değerlendirilmesinde başarılı olunmak koşulu ile yeterlilik sınavına girmeye hak kazanılır. Yeterlilik sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere 2 kısımdan oluşur.
Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Actualtr | Gerçek | Haberler
Copyright © 2011. Kpss Görsel Eğitim - All Rights Reserved
Template Created by en yeni Published by Güncel
Proudly powered by Blogger