Bir İİBF öğrencisinin İdari Yargı Hakim Adaylığı Tecrübesi


Mülakatın hakkaniyet icermedigini duyurabilme adına Twitter'dan destek olmanız ricasi ile ;

           KPSS A Türkiye 3.sü ve İdari Hakimlik sınavının 19. su tarafından hazırlanan bu yazıda çeşitli hususlarda bilgilendirme yapılmaktadır. Yazıda aşağıda ki soruların yanıtlarını bulabileceksiniz;

       İİBF mezunları hakim olabilir mi? İdari Yargı Hakim Adaylığı sınavı nasıl kazanılır? İdari Yargı Hakim Adaylığı sınavında hangi kaynaklara çalışılmalı? Bir İİBF öğrencisinin idari yargı hakimi olma şansı ne kadardır? İdari yargı sınavında kaç puan alınarak mülakata kalınır? İdari Hakimlik için İİBF kotası(kontenjanı) kaç kişidir? İdari Yargı Hakim Adaylığı sınavında hangi konular vardır?



        İdari Hakim Adaylığı sınavında İİBF kontenjanı ilan edilen İdari Hakim Aday alım sayısının %20'si kadarıdır. Bu sınır üst sınırdır. Komisyon takdir ederse hiçbir İİBF mezunu adayı almayabilir. Ancak bu zamana dek söz konusu kotanın doldurulduğu bilinmektedir.

     2017 İdari Yargı Hakim Adaylığı sınavı Adalet Bakanının açıklaması ile netleşmiştir. Mayıs ve Aralık olmak üzere 2 kez hakim ve savcı alımı için sınav yapılacaktır.

     2017 İdari Yargı Hakim Adaylığı sınavında başarılı olmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili; sınav konularından, çalışılması gereken kaynağa kadar  tüm bilgileri bu makalede bulabilirsiniz.

--------------------------------------------------
Uzlaştırmacı Olabileceğinizi Biliyor muydunuz? Uzlaştırmacı, eğitimi, sınavı hakkında tüm bilgiler için tıklayınız.
-----------------------------------------------------------

1) İdari Hakim Adaylığı sınavı konuları ve soru sayısı

2802 Hakimler ve Savcılar kanununda ilgili maddesinde belirtildiği şekli ile;
Yazılı sınav; Türkçe, matematik, Türk kültür ve medeniyetleri, Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi ve temel yurttaşlık bilgisi sorularından oluşan genel yetenek ve genel kültür konuları ile
anayasa hukuku, idare hukuku, idarî yargılama usulü, hukuk yargılama usulü, borçlar hukuku (genel hükümler), medenî hukuk, ceza hukuku (genel hükümler), vergi hukuku, vergi usul hukuku ve maliye-ekonomi  ile ilgili sorularından oluşmaktadır.

Son sınav uygulamasında 30 Genel Yetenek / Genel Kültür sorusu, 70 alan sorusu sorulmuştur.

2) Mülakat kurulu ve mülakat konuları

     2802 Hakimler ve Savcılar kanununda ilgili maddesinde belirtildiği şekli ile;
Mülâkat Kurulu; Adalet Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği Müsteşar Yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri ile Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunun her sınav için kendi üyeleri arasından belirleyeceği iki üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.

Mülâkat, ilgilinin;
       a) Muhakeme gücünün,
       b) Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneğinin,
       c) Genel ve fizikî görünümünün, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğunun ve liyakatinin,
       d) Yetenek ve kültürünün,
       e) Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının,
       puan vermek suretiyle değerlendirilmesi yöntemidir.



        İdari Yargı Hakim Adaylığı bir İİBF'li için hayal değildir.

     KPSS-A hazırlık sürecinde bir çok konuyu halleden İİBF öğrencisi idari yargı hakim adaylığı sınavı için hukuk derslerinde bir tık ileri giderek kolaylıkla sınavı geçebilir. Maliye, ekonomi, vergi konularında KPSS-A sınavı derecesinde sorular çıkmaktadır. Yoğunlaşılması gereken dersler Medeni Usul, Borçlar, Medeni ve Cezadır.

       KPSS sınavından sonra  İdari Yargı Hakim Adaylığı sınavı için sistemli bir şekilde çalıştım. Hukuk derslerinde ki tekrarları bırakmadım bunlara ilave olarak Vergi Usul Kanununu, Hukuk Muhakemeleri Usul Kanunu okuyarak ve kısım kısım özet çıkararak çalıştım. Birkaç defa özet çıkardıktan sonra sadece kanundan okuma yaptım. Şimdi aşağıda İdari Yargı Hakim Adaylığı sınavında çıkan konularla ilgili hangi kaynak ve kanunlara başvurduğumu yazacağım.








GY-GK: İhtiyaç Tarih kitabından çalıştım. Genellikle ayrıntı çıkmıyor. Türçke de paragraf ve yazım yanlışı soruları geliyor. Matematik problem soruları. Tarih soruları KPSS düzeyinde daha çok bilgi içeren sorular.

Anayasa Hukuku: Tarafımca hazırlanan kaynak için TIKLAYINIZ.

İdare Hukuku: Kemal Gözler- İdare Hukuku Dersleri Kitabı,  Ayrıca çeşitli kanunlar (4483, dilekçe kanunu gibi)
                           İdari Teşkilat için özellikle kanun okumayı öneririm; ( 5442 İl idaresi Kanunu, 442 Köy Kanunu, 5216 BŞB Kanunu, 5393 Belediye Kanunu,5302 İl Özel İdaresi Kanunu) Kanunları karşılaştırarak okumanız hangisinde ne var ne yok şeklinde aynı anda belediye ve özel idare ve bşb yi karşılaştırınız.

İdari Yargulama Usulü:  2575, 2576, 2577 kanunlar yeterli olur. Okuma yapın. Birebir kanun cümlelerinden geliyor.
                                        
Hukuk Yargılama Usulü: 6100 okuma yapınız birebir kanundan gelmektedir. (2 sınavda tecrübe edilmiştir)

Medeni Hukuk: Herhangi bir yayının (Örn; İhtiyaç, Pegem) konu anlatımlısını okuyunuz. Kanun okuma bu dalda gereksiz.

Borçlar Hukuku: Herhangi bir yayının konu anlatımlısı yeterlidir. Hakimlik sınavı diye çok çok ayrıntıyla kendinizi boğmayın.

Ceza Hukuk: Kesinlikle kanun okumanızı tavsiye ederim. Takdiri indirim sebepleri vb. konulara yoğunlaşın orada çok soru geliyor.

Vergi-Vergi Usul: Vergi Usul Kanunu okuma tavsiye ediyorum. Ayrıca herhangi bir maliye konu anlamlıtdan da kolaylıkla çalışılabilir. Bazı bilgiler konu anlatım kitaplarında gereksiz diye alınmayabiliyor. O nedenle kanunu da kesinlikle okuyunuz.

Maliye-Ekonomi: KPSS-A öğrencisinin kolaylıkla yapabileceği sorulardan oluşuyor. Maliye konu anlatımlı ve ihtiyaç yayınlarının makro-mikro kitaplarından çalışmıştım.


     Yukarıda önerdiğim kaynaklar ile sadece konu çalışarak ve sürekli tekrarlar yaparak bu sınavdan aşağıda ki puanları aldım. Şahsen soru çözmenin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Sürekli konu çalışmalısınız. Ancak bu da belirli tekrar sayısından sonra can sıkıcı olabiliyor. Bunlara çözüm olarak kendiniz farklı metotlar deneyerek tekrarlarınızı sürdürünüz. Ben slayt hazırlayarak veya video ders şeklinde uygulamalar ile bilgileri tekrar ediyordum, belirli bir uğraş ile birlikte yürütüldüğünde tekrar yapmak can sıkıcı olmaktan çıkıyor.

     Ve tekrar tekrar belirtiyorum. Her gün saatlerce ders çalışma ile bu sınavları geçmedim. Günlük çalışma saatim ortalama 4-5 saatti ve her gün de ders çalışmıyordum. Kendinizi kasmanıza hiç gerek yok. Rahat olun ve düzeni koruyun yeter...
 

2014 Aralık Puan: 85,
2015 Mayıs Puan: 93,

   Mülakat içinde birkaç bir şey yazmak gerekirse genel başlıklar düzeyinde çalışmak yeterlidir. Aralık sınavının mülakatında bana sorulan sorular, içtüzük ve  TBMM'nin yöntemsel bağımsızlığı idi. 2 dakika dahi sürmeyen bir mülakattı, Gerisini siz düşünün..


İlginizi çekebilecek diğer yazılar;



Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Actualtr | Gerçek | Haberler
Copyright © 2011. Kpss Görsel Eğitim - All Rights Reserved
Template Created by en yeni Published by Güncel
Proudly powered by Blogger