KPSS A ve Kariyer Sınavları; Sınav Süreci İle İlgili Tavsiyeler

KPSS A ve Kariyer Sınavları ile ilgili önemli tavsiyelerin yer aldığı bu yazı KPSS A Türkiye 3. sü ve birçok kariyer meslek sınavında dereceye sahip olan kişi tarafından yazılmıştır.

Mülakatın hakkaniyet icermedigini duyurabilme adına Twitter'dan destek olmanız ricasi ile ;

   

    2018  KPSS A  ve tüm kariyer meslek sınavlarına hazırlık yapan kişilerin belli başlı sorunları ve bu sorunlarla ilgili nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ile ilgili birkaç husus da size önerilerde bulunmaya çalışacağım. Birçok yazıda değindiğim konuların toplu bir sunuşu olarak değerlendirebilirsiniz.



Başlıca sorunlar;

1. Kaynak açgözlülüğü
2. Konu eleme
3. Yetiştirememe kaygısı
4. Motivasyon eksikliği

   Çoğu yazımda da belirttiğim gibi sınava hazırlık yapacak olan arkadaşlar; öncelikle herhangi bir konu anlatımlı set kitabının size sınavları kazandıracak bir bilgi içerdiğine inanın. Sınavın adı Sayıştay, İdari Hakimlik olunca yetersiz içerik olabileceği kanısına varmayın. Bu kaygınız sizi isim yapmış kitaplara yöneltiyor; ki içerik olarak tamamen aynı belki de ama birçok kişi tarafından önerilmesi tamamıyla " gösteriş etkisi" yaratıyor. Bilgiler konu set kitaplarında mevcut asıl sorun o bilgilerin yeterince tekrar edilmemesinden  kaynaklanıyor. Bilgiler unutuluyor ve sınav büyük bir hüsran ile sonuçlanıyor. Sonrasında biz problemi kaynakta arıyoruz ama emin olun kaynak etkisi %5 bile değildir. Asıl sorun kendimiz oluyoruz. Kaynak açgözlülüğü mevcut çalıştığınız kitabın eksik bilgi içerdiği hissine kapılmanız ve aynı konuyu farklı farklı kitaplara göz atarak gidermeye çalışmanızdan kaynaklanıyor. Daha önünüzde göz atmanız gereken birçok konu varken bir konuda takılıp kalmanız sizi olumsuz etkiliyor. Ki bu eksik bilgi hissini tüm konularda hissetmeniz çalışmanız gereken kitap sayısını belkide 2 katına çıkarır. Zaten sürenin yeterliliği ile ilgili kaygı yaşıyorsunuz, aynı konularda takılıp kalmanız sizi iyice bıktırır. Süre daraldıkça da iyice süreçten kopma noktasına gelebilirsiniz.

   Diğer bir hata konu eleme; sınava hazırlanmaya başlayan kişinin yetişmeyecek kaygısı ile bazı konuları elemesi en fazla tekrarlanan hata olmaktadır. Bende KPSS A  kursuna gittiğim de çevremde ki çalışanlardan gözlemlemiştim. Çoğu arkadaşım çok konu var yetişmeyecek diye İcra İflas dersini komple elemişti. Başkası muhasebeyi hiç sevememişti çok ön yargılıydı..Ve bu şekilde birçok örnek mevcut. Eleme ile amaçladığınız zaman yaratma size çok büyük bir eksi olarak geri döndüğünün farkına varmalısınız. Farklı bir strateji denemelisiniz. Benim size tavsiye edebileceğim, konular arasında öncelik sırası oluşturmanız , konu eleme yerine daha az önem verin.  Örnek verecek olursam; genellikle her ay tüm konuları tekrar etmeye çalışırım ama önemsemediğim dersleri 2-3 ayda bir bakarak çalışırdım. Bir konuda hiçbir bilginizin olmaması size sınavda kalem oynatmaz ancak ufak bir bilgi bile size soru kazandırabilir.

   Başka bir hata yetiştirememe kaygısı;  KPSS A süreci neredeyse 1 yıllık bir zaman bu zaman diliminde sınavı kazanamayacak kişi yoktur. Yeter ki iste, çalış ve sabret. Sınava hazırlık yapmaya başlayınca kaynak kitaplar alınıyor yaklaşık 15-16 kitap oluyor sadece konu anlatımlı bunun sorusu falan derken dağ gibi bir kitap yığını ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bunları sürecin en başında görünce insan ister istemez bunlar nasıl bitecek, hadi bir kez bitirdim nasıl tekrar edeceğim bu kadar zamanım yok ki, şeklinde kaygılanmaya başlıyor. Bu kaygı herkes de olan bir şey ve olması gereken de bir şey ama tabi kontrol altına alınmalı. Şimdi bu kaygıyı atlatmak ve süreci kontrolünüz altına almanız için;
      > Büyük hedefinizi küçük küçük hedeflere bölün. (10 günde şu kitabı, sonra 15 günde şu kitabı şeklinde hedefleyin.)
     > Küçük hedeflere ulaştıkça emin olun hem motiveniz artacak hem de büyük hedefe adım adım ilerlemiş olacaksınız. Küçük hedefler bittikçe kaygınız da azalacaktır.

  Son olarak değinmek istediğim motivasyon sorunu olacak. Sınava hazırlık sürecinde motivasyon için hazırlandığınız mesleğin maddi manevi getirilerini araştırarak , hayal ederek kendinizi diri tutabilirsiniz. Birçok yazımda da belirtmiştim, çok basit gelecek ama kazandığınızı bir 10 dakika hayal edin gerçekten sizi motive ediyor. Diğer bir motivasyon ise sınavlara girdikçe ve başardıkça oluyor. Başardığınız sınav sayısı arttıkça kendine güveniniz de artıyor.

  Benzer tüm soru ve sorunlarınız ile ilgili olarak iletişime geçebilirsiniz.





Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Actualtr | Gerçek | Haberler
Copyright © 2011. Kpss Görsel Eğitim - All Rights Reserved
Template Created by en yeni Published by Güncel
Proudly powered by Blogger