Ekim 2016 Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Sınavı

   Merakla beklenen sınav nihayet açılmış bulunmaktadır. Tüm aşamalarını tecrübe etmiş ve mülakatta elenmiş biri olarak eleme ve yazılı sınavlarını geçmenin bile kişiye verdiği özgüven tarif edilemez. Sınavın kazanılmasını zorlaştıran sınavın soru kalitesinin yanında birçok iddialı kişiler ile yarışmak oluyor.
    Daha önceki yazımda hangi aşamalardan olduğunu bahsetmiştim biraz daha detaylı bir şekilde aşağıda Eleme ve Yazılı sınav aşamalarından bahsettim. Ardından da kendimin nasıl hazırlanacağıma dair birkaç bilgi verdim.

Eleme sınavı;

  • Eleme sınavı; alan bilgisi, genel kültür ve genel yetenek sorularından oluşur ve test usulüne göre yapılır. Alan bilgisi; iktisat, maliye ve hukuk sorularını kapsar.
  • Eleme sınavının değerlendirmesinde; hukuk yüzde yirmibeş, maliye yüzde yirmibeş, iktisat yüzde yirmi, genel yetenek yüzde yirmi ve genel kültür yüzde on oranında olmak üzere ağırlıklı puan hesaplanır. Ağırlıklı puan toplamı en fazla olan adaydan başlamak üzere ve eşit puanlar için sırasıyla hukuk, maliye, iktisat, genel yetenek ve genel kültür puanı fazla olan öncelikli olmak kaydıyla 70 ve üzerinde puan alanlar başarı sırasına konulur.
Yazılı Sınav
  • Yazılı sınav klasik usule göre yapılır. Yazılı sınav soruları Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen konularda ve her konu için ayrı ayrı hazırlanır. Yazılı sınav kağıtlarının değerlendirilmesinde tam puan 100dür. Ders gruplarından alınan puanların aritmetik ortalaması yazılı sınav sonucunu oluşturur. Yazılı sınavın değerlendirilmesinde, en yüksek puandan başlamak üzere ve eşit puanlar için sırasıyla hukuk, maliye, iktisat ve seçimlik ders grubu puanı fazla olan öncelikli olmak kaydıyla 70 ve üzerinde puan alanlar başarı sırasına konulur. Bunlardan en yüksek puandan başlayarak giriş sınavı ilanında belirtilen kadro sayısının üç katına kadar aday yazılı sınavı kazanmış sayılır. (Son sınavda ki uygulama da 70i geçen kişi sayısı ilan edilen kadronun 3 katını bulmaz ise puanlar yeni bir formül ile standart puanlara dönüştürülerek 135 kişinin barajı geçmesi sağlanmıştı)
  • a) Hukuk grubu:
    1) Anayasa hukuku; genel esaslar ve Türk Anayasa hukuku.
    2) İdare hukuku; genel esaslar ve idari yargı.
    3) Medeni hukuk; genel esaslar, kişiler hukuku ve eşya hukuku.
    4) Borçlar hukuku; genel esaslar.
    b) Maliye grubu:
    1) Maliye teorisi.
    2) Maliye politikası.
    3) Bütçe.
    4) Vergi hukuku ve Türk vergi sistemi.
    c) İktisat grubu:
    1) İktisat teorisi.
    2) Mikro iktisat.
    3) Makro iktisat.
    4) İktisat politikası.
    5) Para-banka-kredi.
    ç) Kompozisyon.
    d) Seçimlik grup:
    1) Ticaret hukuku; genel esaslar, ticari işletmeler, ticari şirketler ve kıymetli evrak.
    2) Muhasebe; genel muhasebe ve mali tablolar analizi.
  •  Her grup 100 puan üzerinden değerlendirilir ve ortalamaları yazılı sınav sonucunu oluşturur.


  

     Ekimde ki sınava bende hazırlık yapmayı düşünüyorum. Strateji olarak ise ;

     Genel Yetenek ve Genel Kültür de KPSS'nin üzerinde bir çalışma yapmayı düşünmüyorum. Ancak çalışma yapmak isteyenler soru pratiği yapabilir. Konu çalışma bence yanlış bir tercih olur. Zaten Türkçe de dil bilgisi 2-3 tane soruluyor. Matematikte de temel işlem yeteneği ve problemlerden oluşuyor Geometri de sorulmaktadır.

     Hukuk için çıkan tüm konuları tümüyle okumayı, ana konu başlıkları ve maddeli konuları yazarak tekrar etmeyi düşünüyorum. 5 hafta da bir tekrar edecek şekilde bir tempo da çalışacağım.

     Maliye için de aynı şekilde bir çalışma yapmayı düşünüyorum. Soru çözmekten ziyade tekrarlar ile bilgileri hafızama kazımayı, unutmamak için ise 5 haftalık periyotlarla tekrar etme düşüncesindeyim. Maliye de de 5 ana konu başlığı var her hafta 1 konu başlığına çalışacak şekilde bir program çerçevesinde çalışmalarımı sürdüreceğim.

     İktisat için ise okumadan ve ezber yapmadan ziyade grafikler çizerek grafik üzerinden yorumlama yapmayı ve iktisadi olaylar arasında ki bağlantının temelini özümsemeye çalışacağımı söyleyebilirim. En çok önem vereceğim ders İktisat olacaktır. Ki seçici soruların çoğu İktisattan gelmektedir.

    Kaynak olarak paylaştığım kaynak listem dışında bir kaynak şuan için almadım. Onlarla Hukuk ve Maliyeye çalışacağım kesin. İktisat için belki ek bir kaynağa bakabilirim. İlerleyen günlerde eğer alırsam sizlerle paylaşırım. Haftalık olarak çalışacağım ders planımı paylaşmayı düşünüyorum. İsteyenler ile senkronize bir şekilde çalışma sürdürebiliriz. Mail veya Facebook üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Anlık olarak bilgi alışverişinde bulunabiliriz. Ayrıca belirtmek istiyorum seçimlik olarak Ticaret Hukukunu seçeceğim tüm çalışmalarım o yönde olduğu için Muhasebe ile ilgili bir şey söylemedim.

     Bu sınavı kazanacak olan kişiler; 4,5 aylık süreçte tekrar etmekten bıkmayan çalışma temposunu kaybetmeyenler olacaktır. Ayrıca size önerim forumlarda veya başka platformlarda günde 10 saat çalışmayan kazanamaz vb. tarzda yorum yapanlara kesinlikle kulak asmayın. Bir önceki sınavı günde 4-5 saatlik bir çalışma ile geçtim. Önemli olan tempoyu kaybetmemek. Zaten birçoğunuz KPSS A ya hazırlanmış olarak donanımlı şekilde bu sınava girecek. O nedenle kendinizi olumsuz düşüncelerden arındırın ve çalışmanıza başlayın.

    Kısaca benim stratejim sürekli okuma ve kısmen yazma ile tekrar etme ve mental olarak da kendimi zinde tutma olacaktır. Tekrar etmenin sıkıcılığından kurtulmak için slaytlar hazırlayacağım, hayali birine ders anlatacağım, küçük kağıtlara notlar yazarak kopya kağıdı hazırlayacağım.

    Önümüzde ki ilk aşama olan eleme sınavını için herkese kolaylıklar diliyorum. İnşallah emeklerimizin karşılığını alırız.


     Eğer ki olmaz ise de vazgeçmek yok arkadaşlar. Kaymakamlık, Sayıştay Denetçiliği, İdari Hakimlik dahil 10 a yakın kurum sınavının tüm aşamalarını geçip mülakatlarında elenmiş biri olarak size bunu söylüyorum. Emeklerimizin karşılığını elbet alacağız. Biz üstümüze düşeni yapalım gerisi tevekkül.




Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Actualtr | Gerçek | Haberler
Copyright © 2011. Kpss Görsel Eğitim - All Rights Reserved
Template Created by en yeni Published by Güncel
Proudly powered by Blogger