Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Adaylığı Sınavı için neler yapılmalı?

     Mülakatın hakkaniyet icermedigini duyurabilme adına Twitter'dan destek olmanız ricasiı ile ;

    KPSS Türkiye 3.sü tarafından hazırlanan bu yazıda 2017 Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı sınavı ile ilgili; soru dağılımının nasıl olduğu, sınav konularının dağılımı, kaynak önerisi, sınava hazırlık stratejileri ve çalışma programının nasıl olması gerektiği hususlarında bilgilendirme yapılmaktadır.

1)Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Adaylığı sınavı hangi aşamalardan oluşuyor?

     Sınav eleme, yazılı ve sözlü olmak üzere 3 aşamadan oluşmaktadır. 
     Eleme sınavında adaylara aşağıda ki dağılımda sorular gelmektedir.

Genel Yetenek Testi (34 soru): Türkçe, Matematik ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan, 
Genel Kültür Testi (26 soru): Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Dünya Tarihi, Sanat Tarihi, Türkiye Coğrafyası, Vatandaşlık Bilgisi, Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konularla ilgili çoktan seçmeli sorulardan, 

Alan Bilgisi (90 soru); 
# İktisat Testi (30 soru): İktisat Teorisi, Mikro İktisat, Makro İktisat, İktisat Politikası, Para-Banka-Kredi ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan,
#  Maliye Testi (30 soru): Maliye Teorisi, Maliye Politikası, Bütçe, Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan, 
#  Hukuk Testi (30 soru): Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.  

     Yazılı sınavda aşağıda ki dağılımda sorular gelmektedir.

    Son aşama olan sözlü sınavda ise adayların aşağıda ki özellikleri ölçülmektedir. (!)

           a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
           b) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,
           c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
           ç) Genel yetenek ve genel kültürü,
           d) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, yönlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle gerçekleştirilir.

       Adaylar, komisyon tarafından (a) ila (d) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında mülakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz.

2) KPSS A dan farklı olarak nasıl bir süreç izlenmelidir?

     Sınav KPSS ye göre biraz daha kaliteli sorulardan oluşmaktadır. Ayrıca burada yarışacağınız kişilerde hayli güçlü rakiplerdir. İlan edilen kadro sayısının 5 katı içine girebilmeniz gerektiği için biraz daha özen gösterilerek çalışılması gereken bir sınavdır. Özellikle iktisat soruları ve maliye de TVS soruları hayli seçici sorulardan oluşmaktadır.
      Sayıştay eleme sınavına hazırlanırken KPSS den bir tık üzerine bir şeyler koymalısınız. Bunun nedeni belirli bir sıralamaya girmek zorunda olduğunuz içindir. Rakiplerden farkınızı göstermelisiniz.
     Sayıştay yazılı sınava hazırlanırken de test mantığı gibi sadece okumak yeterli olmamaktadır. Çalıştığınız konulardan her biri için sorular çıkartarak onları kendi cümleleriniz ile cevaplayarak çalışmanızı sürdürmelisiniz. Farklı bir kaynağa gerek yok sadece mevcut bilgilerinizi kağıda dökebilmeniz için konuyu daha iyi özümseyebilmeniz gerekiyor. Yazılı ve sözlü sınavlara önerilen çeşitli kitaplar bulunmaktadır. Ancak bu kitaplara para vermenize gerek yok. Soruları kendiniz çıkarın. O kitapların yaptığı da bu. Yazarın belirlediği konulardan sorular cevaplayarak piyasaya sunuyor.

3) Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Sınavı İçin Kaynak Önerisi

     Aşağıdaki kaynaklar tüm KPSS A ve kurum sınavları sürecinde çalışma yaptığım kitaplardır. Farketmişsinizdir ki tüm çalışmalarımı sabit kaynaklar üzerinden yapıyorum. Bunu başarı olabilmemi sağlayan bir etken olarak görüyorum. Farklı kaynakların bilgileri aynı ancak sunuş tarzı farklı oluyor. Size sadece ihtiyaç kaynaklarını önermiyorum. Ben İhtiyaç dershanesine gittiğim için o yayının setleri bulunuyor.  Pegem, Murat, Yediiklim vb. farklı kaynaklardan da çalışabilirsiniz. Size önerim sabit bir kaynağınızın olmasıdır. Forumlarda çok kez önerilen kaynakları vicdanen rahatsızlık hissediyorsanız ve bu nedenle göz atacaksanız da ; kitapları okurken sabit kaynağınızda olmayan bilgileri almak için okuyun yani yüzeysel bir okuma yapın.

Hukuk;
Anayasa: İhtiyaç Yayınları
İdare    : İhtiyaç Yayınları
Medeni: İhtiyaç Yayınları
Borçlar. İhtiyaç Yayınları
Ticaret ve İcra İflas: Özel Slayt 

Maliye: İhtiyaç Yayınları
İktiasat: Tüm alt dalları ihtiyaçtan. Ek olarak sadece Karşılaştırmalı İktisat Okulları kitabı.



4. Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Klasik Sınavına nasıl hazırlanmalı?

     Test sınavına hazırlık yaparken sadece okuma yapmak yeterli olabilmektedir. Ancak klasik sınav için aynı şeyi söylemek zordur. Klasik sınavda bilginin detaylı hatırlanması ve yazıya dökülmesi gerekmektedir. Bunun için ise önceden buna yönelik bir çalışma yapmanız size fayda sağlayacaktır. Hukuk için rutin tekrarlarınızı yaparken soru cevap şeklinde bir çalışma içine girebilirsiniz. Çok da ayrıntıya girmeden genel soruları yazarak ardından cevaplama şeklinde. Maliyede de kısmen sözel olanları aynı şekilde çalışabilirsiniz. Maliye politikasında ise farklı olarak grafik yorumlama, iktisadi bir olayın etkisinin nasıl olacağı gibi konuları kesinlikle ezberleme işine girmeyin. Söz konusu analizleri bağlamsal şekilde özümseyin. Keza İktisat için de aynı şeyleri söyleyebilirim. Mümkün mertebe grafikleri çizin ve grafikler üzerinden kendiniz yorumlar yapın ve yorumları altına yazarak çalışın.

5. Klasik sınavda "Kompozisyon" sorusu için önerim;

Mahfi Eğilmez'in kişisel bloğun da ki tüm yazıları okumanızı öneririm. Ayrıca Türkiye Ekonomisi ile ilgili farklı farklı makaleler de okuyabilirsiniz.




6. Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı sınavı için KPSS puanı şart mı?

   Arkadaşlar Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı sınavı için KPSS sınavı ön şart değildir. KPSS  puanı olmadan da sınava girebilirsiniz.

7. Sayıştay Sınavına kaç kez girilebilir?

  Bir önceki düzenleme de yer alan "Giriş sınavının yazılı sınavı veya mülakatına iki kez katıldığı halde başarılı olamayanlar bir daha sınava giremezler." maddesi yönetmelikten kaldırılmıştır. Artık sınav için herhangi bir sayı sınırlaması yoktur.










    

Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Actualtr | Gerçek | Haberler
Copyright © 2011. Kpss Görsel Eğitim - All Rights Reserved
Template Created by en yeni Published by Güncel
Proudly powered by Blogger