İdeal Ders Çalışma Programı

     KPSS Türkiye 3.sü tarafından hazırlanan bu yazıda sınava ideal bir çalışma programının nasıl olması gerektiği ile ilgili tecrübelerini aktarmaktadır.

     Maillerde çokça sorulan sorulardan birisi de  KPSS A, KPSS B ve kurum sınavları için ders çalışma programı'nın nasıl olduğu ile ilgiliydi.

     Tüm kurum sınavlarına hazırlıkta ve 2018 KPSS A grubu sınavı için uygulamanızı tavsiye edebileceğim bilgileri aşağıda belirttim.

İdeal bir ders çalışma programı kişisel özelliklere göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak ders çalışma programı oluştururken birkaç nokta verimlilik açısından çok önemlidir. Şahsen uygulamaya çalıştığım birkaç noktayı sırası ile sizlerle paylaşacağım.

1. Ders çalışma programınız mümkün olduğunca esnek olsun. Şu gün şu saatte şu konuyu çalışacağım gibi bir şartlanma içerisinde olmayınız. Bunun nedeni programa göre çalışmanız gereken ders için hiç havanızda olmayabilirsiniz. Sırf programda o yazıyor diye tutup da o dersi çalışmayınız. Ki çalışsanız bile alacağınız verim ne kadar olabilir? Bu nedenle mümkün olduğunca program saatler itibari ile belirli olsun içerik olarak ise en iyi hissettiğiniz dersi çalışın.

2. Çalışma programınızda kesinlikle blok olarak 1.5, 2, 2.5 saat olarak ders çalışmayınız. Ders çalışmaya başlayan biri maksimum 40-45 dakika bilemedin en fazla 1 saat konuya yoğunlaşabilir. Ve çalıştığından verim alabilir. Şahsen çalışırken maksimum 40 dakikalık ders çalışıp ara veriyordum. Ben bir oturuşta şu kadar saat çalışabiliyorum veya çalışan arkadaşlarım var ve çok başarılar diyen olabilir. Ben şahsen uygulayıp olumlu sonuçlar aldığım için ve çoğu uzman tarafından da önerildiği için bu şekilde bir çalışma stratejisi öneriyorum. Uygulamada dilediğiniz kadar çalışmak sizin elinizde.

3.40-45 dakikalık ders aralarında kesinlikle dinlenmeye özen gösteriniz. Bu dinlenme tv izlemek veya müzik dinlemek (rahatlatıcı müzikler hariç) şekilde olmasın. Mümkün olduğunca beyninizi dinlendirin. Balkona çıkıp biraz nefes alabilir, yanında da siyah çay ve bitki çayınızı içebilirsiniz. 

4. Mümkün olduğunca yemek aralarını uzun tutup 1.5 - 2 saat uzun bir dinlenme süresi kendinize ayırın bu uzun arada dilediğiniz şeyi yapabilirsiniz. Çünkü yemekten sonra ki sindirim sürecinde tüm kan mide etrafında toplanmakta ve tüm enerjinizi mideniz tüketmektedir. Yemek yedikten sonra ki yorgunluğun nedeni budur. Bu nedenle yemekten sonra uzun bir süre ara vermenizi tavsiye ederim. Verimlilik açısından önemli bir nokta.

5. Çok önemli bir nokta da bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılabilmesi için yatmadan önceki yarım saat ve kalktıkan sonra ki yarım saat içinde önceki günün konularını hızlı bir tekrar etmektir.

Şimdi genel hatlarıyla şu şekilde bir program taslağı sunabilirim. Saatleri kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Ancak genel hattı bozmayın; 20 dakika aralı 3 er saat ders, uzun bir dinlenme ve tekrar 20 dakika aralı 3er saat ders.






09.00 - 09.40
20 dakika sadece dinlenme (tv, müzik yok)
10.00 - 10.40
20 dakika sadece dinlenme (tv, müzik yok)
11.00 - 11.40

Yemek arası ve dilediğiniz şekilde dinlenin.

14.00 - 14.40
20 dakika sadece dinlenme (tv, müzik yok)
15.00 - 15.40
20 dakika sadece dinlenme (tv, müzik yok)
16.00 - 16.40

  •  Yatış saatine göre yatmadan önceki son saatte günün konularını hızlı tekrar.
  •  Sabah kalkınca da ilk işiniz önceki günün konularını hızlı bir tekrar.
  •  Eğer vicdanınız rahat değil ise en iyi olduğunuz konuların tekrarını ilave ders saati koyarak yapabilirsiniz.


Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Actualtr | Gerçek | Haberler
Copyright © 2011. Kpss Görsel Eğitim - All Rights Reserved
Template Created by en yeni Published by Güncel
Proudly powered by Blogger