İslamiyet Öncesi Türk Kültür - Medeniyet , Kpss hakkında herşey

A. iSLAMĐYET ÖNCESi TÜRK KÜLTÜR - MEDENiYET
•  Türk = “Doğan, Türeyen, Güçlü, Kuvvetli” anlamındadır.
•  Türk adını ilk olarak “Göktürkler” kullanmıştır.
•  Türk tarihine ait bilgilerin detaylı ulaşılamaması, Türklerin geniş coğrafyaya yayıldıklarının ve yazıyı
geç kullandıklarının kanıtıdır.
                        
                                                                                        •  Türklerin  Ana  Yurdu  Orta  Asya’dır.  Anadolu,                                 1071  Malazgirt  sonrasında  Türkiye  olarak
adlandırılmıştır.
a) Türk Göçleri - Sonuçları:
Nedenleri                                                                                                                                                                                            Sonuçları
* iklim değişikliği, tarım alanların daralması,                                                                                                                                                      * Türk kültürü farklı yerlere yayılmıştır.
* Bağımsız yaşama duygusu, özgür                                                                                                                                                                     * Gidilen yerlere devlet yönetimi ve askeri teşkilatlanma
yaşanacak yerlere gitme arzusu,                                                                                                                                                                      konularında örnek olmuştur.
* Türk boylarının birbirleriyle mücadeleleri,                                                                                                                                                        * Gidilen bölgelerde farklı devletler kurulmuştur.
* Hayvan hastalıkları, ekonomik sıkıntılar,                                                                                                                                                          * Uzak bölgelere giden Türkler benlikleri kaybetti.
* Nüfusun artması ve ekonominin                                                                                                                                                                      * Türklerin geniş coğrafyaya yayılması ve çok sayıda
etkilenmesi,                                                                                                                                                                                         devlet kurması, Türk tarihini bütün incelemeyi zorlaştırdı.
* Dış güçlerin baskısı (Moğol, Çin, Tunguz),                                                                                                                                                         * Orta Asya Türk nüfusu azalmıştır.
* Yeni yerler ele geçirme arzusu.                                                                                                                                                                    * Bozkır - Türk kültürü yayılmıştır.
                                                                                                                 * Türkleri uzun mesafelere göç etmelerini kolaylaştıran etkenler:
a) Atın evcilleştirilmesi,                                                                                       b) Tekerleğin kullanılması,                                                         c) Teşkilatçılık özellikleri.
* Avrupa’ya göç eden topluluklar:
                                                                                                                 Hunlar, Avarlar, Macarlar, Bulgarlar, Peçenekler, Kumanlar, Kıpçaklar ve Oğuzlar.
b) Orta Asya Đlk Kültür Merkezleri:
Kültürler                                                                                                        Buluntular
Anav Kültürü                                                                                                                                                                                         * En eski kültür. Yerleşik hayata geçmişler ve tuğlalı evlerde oturmuşlar.
1
(MÖ 4500 - MÖ 1000)                                                                                              Tarım araç-gereç, hayvancılıkla ilgili eşyalar, dokumacılık, seramik kaplar.
Kelteminar Kültürü                                                                                               * Aral Gölü’ne dökülen delta içindeki Orta Asya kültürüdür. Balıkçılık ve
2
(MÖ 3000)                                                                                                        avcılık ile ilgili kalıntılar var.
Afanasyevo Kültürü                                                                                               * En eski kültürlerdendir. Avcı ve savaşçı biçimde yaşamıştır. Altay
3
(MÖ 3000 - MÖ 1700)                                                                                              dağlarının çevresinde yaşamışlardır. (Kartal resimleri, bakır eşyalar, vb.)
Andronova Kültürü                                                                                                * Afanasyevo kültürünün gelişmiş halidir. Đlk defa altın ve tunçtan yapılmış
4
(MÖ 1700 - MÖ 1200)                                                                                              eşyalara rastlanır. Altay- Ural çevresinde yaşamışlardır. (Bakır heykeller)
Karasu Kültürü                                                                                                   * Kültürler arasında demiri ilk işleyenlerdir. Bu topluluk, üzeri çadırla
5
(MÖ 1200 - MÖ 700)                                                                                               örtülü, dört tekerlek arabalar kullanmışlardır. (Altın eşya-heykeller)
Tagar Kültürü                                                                                                    * Kültürlerin en gelişmişidir. Đki yüzü keskin hançerler, iğne, bilezik, küpe
6
(MÖ 700 - MÖ 100)                                                                                                gibi eşyalar bırakmışlardır. (Metal silahlar, hayvan üsluplu objeler)
c) Đlk Türk Devletleri - Toplulukları:
1. Đskitler (Sakalar):
Devlet Adamları                                                                                                  : Alp Er Tunga - Tomris Hatun (MÖ 700 - MS II. Yy)
Etkinlik Alanı                                                                                                   : Orta Asya batısı ile Karadeniz’in kuzeyi ve Kafkaslar arası bölge.
• Türklerin ilk siyasal topluluğudur. Atlı-göçebe uygarlığının yaratıcılarıdır. (Atı ilk evcilleştirenlerdir.)
• ikinci bir yaşama inanmışlardır. Balbal adı verilen mezar taşlarının ilk örneklerini vermişlerdir.
• iranlılar “Saka”, Yunanlılar “Đskit” adını vermişlerdir. Ekonomileri, tarım ve hayvancılığa dayanır.
Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Actualtr | Gerçek | Haberler
Copyright © 2011. Kpss Görsel Eğitim - All Rights Reserved
Template Created by en yeni Published by Güncel
Proudly powered by Blogger