2014 KPSS A grubu Türkiye 3.sünün başarı hikayesi; önerileri, kaynak listesi, çalışma stratejisi... Yazı serisinin 1. yazısı; "Başarıya Giden Yol; Sınav Öncesi Hazırlık".
Kpss A sınavına nasıl hazırlanılır, kpss alan sınavına nasıl hazırlanmalı, evde KPSS alana nasıl hazırlanılır, Kpss A da başarılı olmak için, KPSS A ideal kaynak listesi nasıl olmalıdır ve diğer tüm soruların cevabını arıyorsanız "Başarıya Giden Yol" yazı serilerini okuyunuz.
Kpss A sınavına nasıl hazırlanılır, kpss alan sınavına nasıl hazırlanmalı, evde KPSS alana nasıl hazırlanılır, Kpss A da başarılı olmak için, KPSS A ideal kaynak listesi nasıl olmalıdır ve diğer tüm soruların cevabını arıyorsanız "Başarıya Giden Yol" yazı serilerini okuyunuz.
Kaymakam Adayı, İdari Hakim Adayı, Sayıştay Denetçisi Yardımcısı Vergi Müfettiş Yardımcısı , Gelir Uzman Yardımcısı, Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı ve benzeri kariyer meslek sınavlarında başarılı olmak sanılanın aksine zor değildir.
Henüz üniversite okuyorsanız, yeni mezunsanız ve ne yapacağınız hakkında hiçbir fikriniz yoksa bu yazıyı dikkatlice okuyunuz.
"Başarıya Giden Yol" yazı serisinin bu makalesinde 2014 KPSS A sınavı için sınav öncesi yaptığım hazırlıklardan kişisel ideallerimden ve nasıl bir süreç içerisinde hazırlığa başladığımı aktaracağım.
Lise 4. sınıfta başlayan bir hikaye.
Biraz yönlendirme ve istek ile baş konulan bir yol,
" elde olmayan" nedenlerden dolayı başarısızlık ile sonuçlanan,
Kendinizi bulabileceğiniz, aynı sıkıntıları yaşadığınız ve her durumda "şükrettiğiniz"bir hikaye.
Kimse yoktur ki aile bireyleri onun için bir meslek beğenmemiş olsun, ona bu mesleğin biçilmiş bir kaftan olduğunu söylemesin. Benim hikayemde Kaymakam olma ideali ile çıkılan yol da ki yaşanmışlıklar.
Yapım itibari çok sabırsız olduğum için ilk seneden üniversite hayatıma başlamak istedim. Ve 11. Tercihim Bursa Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü ile ilk adımı attım. Üniversite hayatının ilk senesinde çoğu kişide olduğu gibi biraz rehavet ve çalışmama isteği bünyemi sarmıştı. İdealler bir kenara bırakılmış "hayatının en iyi yılları" olarak tabir edilen dönemde dersler bir kenara itilmişti. Rehavetimin boyutu "ortalamayı tutturamama" idi öyle ki "Yaz Okulunda" anca toparlayabilmiştim. Sonraki senelerde hayata dair tecrübeler edindikçe idealim olan meslek için bazı hazırlıklara başlamam gerektiğinin farkına vardım. Öncelikle bir planlama yapmam gerekiyordu. İİBF mezunlarının nasıl bir süreçten geçtiğini girilmesi gereken sınavları araştırdım. Ve diğer bir önemli sorun ise sınava üniversite ile birlikte hazırlanıp hazırlanmama idi. Karar kıldığım yol ise; üniversite ile birlikte hazırlanarak riske atmak yerine, mezun olduktan sonra 1 sene yoğun bir çalışma ile bu işi başarmaktı.
Ve öyle de yaptım 2,3,4. sınıflarda hayatımın en iyi dönemini yoğun ders maratonu ile heba etmedim. Fakat kaynak araştırması, çalışma şekilleri, sınava memlekette mi yoksa Ankara da mı hazırlanılması gerekiği vb. planlama ayrıntılarını kafamda netleştirdim. Kaba taslak olarak 2013 Temmuz ayın da 3 aylık bir süreçte Genel Yetenek- Genel Kültür konularını halledip geri kalan süreçte de KPSS A alan konularına yoğunlaşacaktım.
KPSS A , kurum sınavları ve mülakat derken en az bir buçuk yıllık bir sınav serüveni için motive olmak en önemli konudur. Süreç boyuncu istikrarlı bir çalışma seyri izlemelisiniz. Bu konu ile ilgili olarak rakiplerinizin de birebir aynı süreçten geçtiğini unutmayınız. Süreç boyunca her gün daha şevkli bir şekilde ders çalışmanız gerekiyor. Bunu sağlamanız için sınavı kazandığınızı, hayalinizde ki mesleğe başladığınızı düşünebilirsiniz. Emin olun bu düşünce bile sizi her gün daha etkin bir ders çalışması için güdüleyecektir.
Süreç boyunca dikkat edilmesi gereken diğer nokta arkadaş çevrenizden gelecek olumsuz tepkilere kulak tıkamalısınız. Onların olumsuz düşünceleri (ben yapamayacağım, çok fazla konu var, kafam almıyor, galiba yetiştiremeyeceğim) sizi etkilememeli. Hatta siz onları teşvik etmelisiniz. Sınavların sanılanın aksine zor olmadığını her defasına anlatmalısınız. Ve bir de komşu veya akrabaların söylediklerine pek fazla takılmamalısınız.
Yazı serisinin diğer makalelerinde tüm detayları ile kaynak listemi ve önerilen tüm kaynakları paylaşacağım.
Yorum Gönder